Rahmetle Anıyoruz...

03.03.2023

TSK Mehmetçik Vakfına 155 işyeri bağışlayan Münir, Halidun ve Feridun Tınaztepe:

“Babamız da Mehmetçik Vakfına bağış yapalım isterdi”

Mal varlıklarını TSK Mehmetçik Vakfına bağışlayan Münir, Halidun ve Feridun Tınaztepe, sadece Mehmetçik Vakfına yaptıkları bağışlarla değil, eğitim alanında yaptıkları diğer yardımlarla da dikkat çekiyor. On ikisi ilköğretim okulu, ikisi de lise olmak üzere toplam on dört okul yaptıran hayırsever Tınaztepe ailesi, insanlara yardım etmeyi ilke edinmiş.

İstanbul Bakırköy’deki Tınaztepe Çarşısında bulunan 155 adet işyerini TSK Mehmetçik Vakfına bağışlayan Halidun ve Feridun Tınaztepe kardeşler, yaptıkları yardımları dile getirmeyi istemeyecek kadar mütevazı davranıyor. Sadece ihtiyaç sahiplerine yardım etmekten başka bir şey yapmadıklarını söyleyecek kadar da alçak gönüllüler.

Mal varlıklarını hayır işleri ile değerlendirmeyi ilke edinen Tınaztepe ailesi, 14 Temmuz 2009 tarihinde Bakırköy’deki Tınaztepe Çarşısında bulunan 155 adet dükkân ve büronun yönetimi ve faaliyetlerini takip için Mehmetçik Vakfı ile “Mehmetçik Vakfı ve Tınaztepe Gayrimenkul Yönetim Ticaret Limitet Şirketi”ni kurdu. Mart 2009 tarihinde vefat eden ağabeyleri Münir Tınaztepe’den intikal eden bölümü de şirket yönetimine bırakan aile, Mehmetçik Vakfına güven duyduklarını dile getiriyor.

Tınaztepe ailesi, anne tarafından 150 yıllık İstanbullu. Babaları Cemalettin Tınaztepe ise 1923 yılında Antakya’dan İstanbul’a göç etmiş. Aile, o tarihten bu yana hep Bakırköy’de yaşamış. Babasının İstanbul’a geldikten sonra önce kasaplık yaptığını anlatan Halidun Tınaztepe:

“1924 yılında annem Naciye Tınaztepe ile evlenmiş. İstanbul’da çok farklı sektörlerde çalışmış. Son olarak inşaat sektörünü seçmiş. Çok çalışkan bir insandı babam. Kazandıklarını çeşitli yatırımlarla değerlendirdi. 72 yıldır İTO’ya kayıtlıyız."

Üç kardeşler… En büyükleri 1925 doğumlu ve 2009 yılında hayatını kaybetmiş olan Ahmet Münir Tınaztepe’yi, 1927 doğumlu Halidun ve 1929 doğumlu Feridun Tınaztepe izliyor. Cemalettin Bey, çocuklarıyla beraber çalıştığı “Cemalettin Tınaztepe ve Oğulları Kolektif Şirketi”ni kuruyor. Böylece Halidun Tınaztepe’nin ifadesiyle, “72 yıldır İstanbul Ticaret Odasında kayıtları bulunuyor.”

Farklı sektörlere de el atmışlar. Örneğin 1965 yılında Bakırköy’de Tınaztepe Sineması’nı açmışlar. Haldun Bey o günleri, “O sinema, o dönem çok meşhur oldu. Anadolu’da sinema açmak isteyenler bizim sinemayı örnek almaya başladı, bize soruyorlardı nasıl yaptık diye. Pek çok insan bizim böyle lüks bir sinema yapamayacağımızı düşünüyordu, ama yaptık” diye anlatıyor.

Eğitime büyük önem veren Tınaztepe ailesi, 1991 yılında Tınaztepe Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfını kurmuş. Vakıf, 100’e yakın öğrenciye ilköğretim seviyesinden üniversiteye kadar burs veriyor. Halidun Tınaztepe, Vakıfla ilgili çalışmalarını şu sözlerle aktarıyor:
Sekiz okul yaptırdılar

“Biz, kazandıklarımızı çeşitli yatırımlarla değerlendirdik. Aslolan insandır. Biz de insanlara yardım etmeyi şiar edindik. Bu konuda kendimize söz verdik. Para kazandıkça talebe okutalım, okul yaptıralım istedik. Şimdi Tınaztepe Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile 100’e yakın öğrenciye burs veriyoruz. Sadece ilköğretim değil, lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilere burs veriyoruz."

Tınaztepe ailesinin eğitime katkıları sadece bursla sınırlı değil. Şimdiye kadar yedisi ilköğretim okulu biri de lise olmak üzere Antakya ve Dalyan Muğla’da toplam sekiz okul yaptırmışlar. Yaptırdıkları okullardan mezun olan öğrenciler Tınaztepe ailesi için ayrı bir övünç kaynağı.
Daha sonraki yıllarda da hep mal varlıklarını hayır işlerinde değerlendirmek için çaba sarf ediyorlar. Neden TSK Mehmetçik Vakfına bağış yapmayı tercih ettikleri sorulduğunda ise şu yanıtı veriyor Halidun Tınaztepe:

“Biz memlekete faydalı olacak şeyler istedik. Bunun için de Mehmetçik Vakfını düşündük. Şehitlerimizin ailelerine, gazilere ve onların çocuklarına yardımımız dokunsun istedik. Babam da sağlığında öyle derdi. Mehmetçik Vakfına bağış yapın derdi. Bu konuda yanlış yapmadığımıza yönelik inancım hep tam oldu. “

Sonraki